Durabilistransport Blog - Alles over emissievrij transport

Emissievrij zwaar transport: wat zijn de kosten en wat levert het u op?

Geschreven door Marco Hoepel | Sep 2, 2024 5:40:07 AM

Overstappen op emissievrij transport biedt uw bedrijf in de bouw- en infrasector veel voordelen. Het is goed voor het milieu en wordt steeds minder vrijblijvend vanwege strengere regelgeving. Bovendien heeft het positieve effecten op de lange termijn, zoals kostenbesparing en een beter bedrijfsimago.

In dit artikel leest u over de kosten van emissievrij transport en over de positieve impact die het heeft op uw bedrijfsimago en concurrentievoordeel. Met andere woorden: wat zijn de lusten en de lasten? 

De kosten van emissievrij zwaar transport 

Op de korte termijn gelden voor emissievrij transport hogere investeringskosten dan traditioneel transport. Elektrische vrachtwagens zijn duurder in aanschaf en u moet investeren in laadmogelijkheden en eventueel zonnepanelen.

Maar kijkt u naar de lange termijn, dan wordt emissievrij transport al een stuk voordeliger. De operationele kosten van elektrische voertuigen zijn aantrekkelijk door lagere brandstofkosten en minder onderhoud. Zeker met het oog op de dieselprijzen die de komende jaren stijgen door overheidsmaatregelen. Heeft u zonnepanelen en accu’s, dan is elektriciteit een stuk goedkoper dan diesel.

Wilt u nu investeren in duurzaam transport, dan zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Zoals de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwen (SSEB).  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u informeren over subsidiemogelijkheden.

Is het voor uw bedrijf nu niet haalbaar om te investeren in elektrische trucks? Dan kan Durabilis Transport u helpen in de overgang van traditioneel naar emissieloos transport. U kunt een deel van uw ritten door ons volledig emissieloos laten uitvoeren en daarmee uw CO2-uitstoot per direct verminderen. Neem contact opvoor de mogelijkheden.

MVO voordelen voor uw bedrijfsimago 

Duurzaam transport heeft een positief effect op uw bedrijfsimago. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt steeds belangrijker. Door te kiezen voor duurzaam transport laat u zien dat u begaan bent met het milieu en de toekomst.

Klanten waarderen bedrijven die duurzaam werken steeds meer en zullen vaker voor u kiezen. Ook spreekt het medewerkers aan. Onderzoek van BeFrank laat zien dat bij het zoeken naar een baan voor maar liefst 30% van de mensen het MVO-beleid medebepalend is. Werknemers vinden dat bedrijven zich vooral moeten inzetten voor:

  • tegengaan van milieuvervuiling
  • overgang naar duurzame energie
  • stimuleren van hergebruik van materialen en goederen

Met emissievrij transport scoort u dus goed op de belangrijkste punten. Door stappen te nemen richting duurzaam transport versterkt u de band met uw opdrachtgevers, medewerkers en leveranciers.

Een sterkere marktpositie

Een beter imago zorgt voor een sterkere marktpositie. Daar komt bij dat inkopende partijen steeds meer duurzaamheidseisen stellen. Zo zetten Rijkswaterstaat, ProRail en het Rijksvastgoedbedrijf bij aanbestedingen in op emissiearme bouwprojecten en stellen ze eisen aan de emissie-uitstoot. Als u aan deze eisen voldoet, maakt u meer kans op opdrachten. Dat is een groot concurrentievoordeel.

Toekomstbestendig voor nieuwe wet- en regelgeving

Misschien denkt u dat het niet zo’n vaart zal lopen, maar vanaf 2035 mogen er geen nieuwe benzine- en dieselauto’s meer verkocht worden. En dat is maar een van de vele voorbeelden van de regelgeving die er aankomt. Door nu al te investeren in emissievrij transport, bent u voorbereid op toekomstige wet- en regelgeving. Dit maakt uw bedrijf toekomstbestendig en voorkomt dat u later hoge kosten moet maken om aan nieuwe eisen te voldoen.

Genoodzaakt effectiever plannen

Geregeld krijgen we vragen over de actieradius van onze elektrische vrachtwagens. Met onze Volvo’s FH Electric is 300 km. goed haalbaar en we hebben ook weleens 370 km. gereden. Dat valt niet tegen, maar eerlijk is eerlijk: de actieradius is lager dan die van een dieseltruck.

De lagere actieradius van elektrische trucks vraagt om een goede planning. Ook moet u rekening houden met de tijd die het kost om op te laden. Klinkt dat als een nadeel? Laten we dan eens omdenken: het dwingt u om efficiënter te plannen en te werken. Een betere logistieke planning zorgt uiteindelijk voor lagere kosten en een hogere productiviteit.

Uitbesteden van emissieloos transport is kostenvoordelig

Rijdt uw bedrijf nu nog met eigen dieseltrucks en hikt u aan tegen de investering in een elektrische wagen? Voor uw bouwbedrijf is dat een flinke investering, terwijl de wagen misschien maar 30% van de tijd rijdt en verder stilstaat. Dat is natuurlijk zonde.

Wellicht is het voor u een goede optie om te kiezen voor uitbesteding. In tegenstelling tot uw bedrijf is zwaar transport onze corebusiness bij Durabilis Transport. Door een efficiëntere inzet van de wagens kunnen wij emissievrij transport aanbieden tegen een scherpe prijs.

Op weg naar duurzaam transport?

Overstappen op emissievrij transport biedt veel voordelen. Het verbetert uw bedrijfsimago en geeft u een concurrentievoordeel. Bovendien bent u voorbereid op regelgeving in de nabije toekomst en zorgt u dat u niet achterblijft.

Durabilis Transport staat klaar om u te helpen bij de transitie naar duurzaam transport. Met onze elektrische vrachtwagens en laadmogelijkheden verzorgen wij het emissieloos transport van zwaar materiaal en materieel. Neem contact op voor de mogelijkheden, of bel direct met Marco: 06 – 45 59 35 48.