Het klimaat verbeteren? Het kan met milieubewust transport van zwaar materiaal

In de bouw en infra ontkomt u niet aan het transport van zwaar materiaal en materieel. Helaas heeft dit zijn impact op het milieu. De komende jaren timmert de overheid hard aan de weg om de uitstoot van emissies terug te dringen. Door geheel of gedeeltelijk over te stappen op duurzaam transport, draagt u bij aan een beter klimaat.

In dit artikel leest u over de voordelen van duurzaam transport van zwaar materiaal en hoe u daarmee helpt het klimaat te verbeteren.

De negatieve impact van traditioneel transport op het milieu

Traditioneel transport, dat gebruik maakt van fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel, heeft een negatieve invloed op het milieu. Deze brandstoffen zorgen voor de uitstoot van CO2 en draagt daarmee bij aan de opwarming van de aarde. Daarnaast zorgt traditioneel transport voor luchtvervuiling die slecht is voor onze gezondheid.

Hoeveel CO2 stoten we eigenlijk uit?

Het CBS rekende het uit: in 2022 stootte de Nederlandse transportsector 24 miljard kilogram CO2-equivalenten aan broeikasgassen uit. Dat is 12 procent van de totale broeikasgasuitstoot door de Nederlandse economie. 

Noodzaak voor duurzaam transport in de bouw

Het is niet alleen CO2 waar we ons zorgen over moeten maken, bij transport komt ook stikstof en fijnstof vrij. Al deze emissies zijn schadelijk voor de natuur, het klimaat en onze gezondheid. Als bedrijf in de bouw- en infrasector kunt u een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van de emissie-uitstoot.

Onze overheid maakt hier ook werk van en heeft doelstellingen vastgelegd voor het omlaag brengen van de emissies. Deze staan in het Programma Stikstofreductie en Natuurverbetering, het Klimaatakkoord, de strategie Klimaatneutrale en Circulaire Infraprojecten en het Schone Lucht Akkoord.

Traditioneel versus duurzaam transport

Het belangrijkste verschil tussen traditioneel en duurzaam transport is de energiebron en de uitstoot die hierbij vrijkomt. Zero-emissie vrachtwagens gebruiken elektriciteit in plaats van diesel of benzine. Ze stoten geen verontreinigende stoffen uit, zoals stikstofoxiden, fijnstof en koolstofdioxide (CO2).

Volledig emissieloos transport van zwaar materiaal

Durabilis Transport is vooralsnog het enige transportbedrijf in Nederland dat volledig emissieloos rijdt. We hebben niet alleen elektrische vrachtwagens, we gebruiken ook zo veel mogelijk zonne-energie. Dankzij onze zonnepanelen en accu’s kunnen we bufferen en laden we de vrachtwagens aan het einde van de dag weer vol met groene stroom. 

Hoe helpt duurzaam transport met het klimaat verbeteren?

Door te kiezen voor duurzaam transport, kiest u in het belang van de natuur, het klimaat en onze gezondheid.

  1. Vermindering CO2-uitstoot

Een van de grootste voordelen van duurzaam transport is de vermindering van CO2-uitstoot. Door gebruik te maken van voertuigen die rijden op hernieuwbare energie, wordt veel minder CO2 uitgestoten. Dit helpt om de opwarming van de aarde te vertragen en draagt bij aan de gezondheid van onze planeet.

  1. Positief effect op luchtkwaliteit en gezondheid

Duurzaam transport heeft ook een positief effect op de luchtkwaliteit. Traditionele voertuigen stoten niet alleen CO2 uit, maar ook andere schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden en fijnstof. Deze stoffen kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Door over te schakelen naar emissievrije transportopties, verbetert de luchtkwaliteit. U draagt dus niet alleen bij aan de gezondheid van de planeet, maar ook aan die van uzelf en de mensen om u heen.

Wist u dat u in Nederland alleen op Vlieland en Schiermonnikoog nog gezonde lucht kunt inademen? Op de kaarten van Atlas Leefomgeving is te zien hoeveel stikstof, roet en fijnstof er in de lucht zit. Dat is vrijwel overal boven de aanbevolen waarden. Het verkeer is een grote veroorzaker hiervan. 

Op weg naar milieubewust transport

Vooruitgang in technologie speelt een belangrijke rol in de overgang naar duurzaam transport. Innovaties zoals efficiëntere batterijen maken duurzame transportoplossingen steeds haalbaarder en betaalbaarder. Ook de verbetering van de laadinfrastructuur helpt bij een snellere overgang naar duurzaam transport.

Wij merken in de praktijk dat elektrisch transport nog niet ideaal is. Met name de laadinfrastructuur laat te wensen over. Maar dat neemt niet weg dat we al mooie stappen kunnen zetten. Met onze huiftrailer is een actieradius van 300 km haalbaar en met onze 4-assige semidieplader tot 200-250 km. Zo nodig laden we onderweg, we weten goede laadplekken en er zullen er in de toekomst alleen maar meer bijkomen.

Hikt u tegen de hoge investeringskosten aan?

Misschien denkt u: ik zou best een bijdrage willen leveren aan de natuur en het milieu, maar de investeringskosten zijn te hoog. Dan kan Durabilis Transport u helpen in de overgang van traditioneel naar emissieloos transport. U kunt een deel van uw ritten door ons volledig emissieloos laten uitvoeren en daarmee uw CO2-uitstoot direct verminderen. Neem contact op voor de mogelijkheden, we denken graag met u mee.

Een verantwoordelijkheid richting toekomstige generaties

De bouw- en infrasector heeft een belangrijke rol in een duurzame toekomst. Door de overstap naar duurzaam transport kunt u de negatieve impact van traditioneel transport op het milieu verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren en bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor toekomstige generaties.

Wilt u met uw bedrijf een positieve impact hebben op het klimaat? Durabilis Transport staat klaar om u te helpen met emissieloos transport. Bel ons gerust, dan denken we met u mee over de mogelijkheden.