Je wilt bouwprojecten op tijd en binnen budget afronden. Maar strengere duurzaamheidseisen maken het er niet makkelijker op. Duurzaam transport in de bouw en infra wordt steeds belangrijker, zowel om te voldoen aan milieueisen als om kans te maken bij aanbestedingen. Steeds meer opdrachtgevers vragen om inzicht in CO2-uitstoot en de impact van transportkeuzes.
Hoe krijg je inzicht in je CO2-uitstoot en maak je de juiste keuzes? En hoe bereken je de CO2-besparing bij de inzet van elektrische vrachtwagens voor zwaar transport? Lees erover in dit artikel, of ga direct naar de veel gestelde vragen.
Als bouwbedrijf moet je steeds vaker aantonen dat je transport duurzaam is. Ongetwijfeld maak je al mee dat er gevraagd wordt om inzicht te geven in je CO2-uitstoot. Dat brengt extra administratieve lasten met zich mee, maar biedt ook kansen om duurzaamheidsinitiatieven concreet te onderbouwen en een concurrentievoordeel te behalen.
Benieuwd naar de voordelen van duurzaam transport? Lees dan ook: Wat is de meerwaarde van duurzaam transport voor mijn bouwbedrijf?
Wil je overstappen op elektrisch zwaar transport? Dan wil je natuurlijk ook weten hoeveel CO2-uitstoot je bespaart. Dat doe je door de uitstoot van een dieseltruck te vergelijken met die van een e-truck.
Hoe bereken je de CO2-uitstoot en de CO2-besparing?
Voorbeeld:
Je hoeft het niet alleen te doen. Met een volledig elektrisch wagenpark verzorgt Durabilis Transport duurzaam transport voor bouwbedrijven. Dat betekent niet alleen minder uitstoot, maar ook efficiënte en betrouwbare logistiek. Het inzicht in CO2-uitstoot is hierbij een waardevol extra voordeel.
Wacht niet tot de regelgeving je verrast. Steeds meer opdrachtgevers vragen om inzicht in de duurzaamheid van transport. Bedrijven die dit goed geregeld hebben, kunnen zich beter positioneren in aanbestedingen en duurzaamheidsrapportages.
Wij helpen je met inzicht en een eenvoudige oplossing. Neem contact op voor de mogelijkheden, of bel direct met Marco Hoepel: 06 – 45 59 35 48.
Moet ik de CO2-uitstoot van mijn transport bijhouden?
Nee, dat is niet verplicht. Maar steeds meer opdrachtgevers vragen om inzicht in de CO2-uitstoot bij aanbestedingen en certificeringen. Door je uitstoot te registreren, laat je zien dat je duurzaam werkt en dat zal zeker een voordeel opleveren.
Wat betekent de CO2-registratieplicht voor ons bedrijf?
Als je bedrijf meer dan 100 medewerkers heeft, moet je vanaf 1 juli 2024 de CO2-uitstoot van zakelijk verkeer en woon-werkverkeer registreren. Dit heet de CO2-registratieplicht voor werkgebonden personenmobiliteit (WPM). Dit gaat niet over transport van materiaal en materieel, maar over hoe je medewerkers reizen.
Waarom zou ik kiezen voor emissievrij transport?
Met elektrische vrachtwagens bespaar je direct op brandstofkosten en vermijd je emissieheffingen. Je kunt zonder gedoe milieuzones inrijden, wat je levertijden betrouwbaarder maakt. De aanschafkosten zijn hoger, maar onderhoudskosten liggen lager, omdat een e-truck minder bewegende delen heeft dan een diesel. Daarnaast stoot je geen CO2 en stikstof uit, wat goed is voor je duurzaamheidsdoelen en je kansen bij aanbestedingen vergroot. En niet onbelangrijk: elektrisch rijden is stiller en comfortabeler voor je chauffeurs.
Is het slim om elektrisch transport uit te besteden?
Wil je profiteren van emissievrij transport zonder zelf te investeren in dure elektrische vrachtwagens en laadinfrastructuur? Dan is uitbesteden een slimme keuze. Je bespaart direct op aanschafkosten, onderhoud en laadplanning, terwijl je toch voldoet aan duurzaamheidscriteria en aanbestedingseisen. Een logistieke partner zoals Durabilis Transport regelt alles voor je, van planning tot CO2-rapportage, zodat jij je kunt focussen op je bouwprojecten.