Durabilistransport Blog - Alles over emissievrij transport

Zwaar transport: 18 nadelen wanneer u niet emissievrij vervoert

Geschreven door Marco Hoepel | Oct 16, 2024 6:15:15 AM

Zwaar transport heeft een aanzienlijke impact op het milieu. Wat zijn de nadelen wanneer uw bouwbedrijf nog geen emissievrij transport inzet? We hebben er maar liefst 18 op een rij gezet, kent u ze allemaal al?

De transitie naar emissievrij zwaar transport

In de bouwsector is zwaar transport van materieel en materiaal onvermijdelijk, maar het draagt ook aanzienlijk bij aan milieuvervuiling. Transport dat afhankelijk is van fossiele brandstoffen stoot grote hoeveelheden schadelijke stoffen uit. Deze uitstoot versnelt de klimaatverandering en verergert luchtvervuiling, met ernstige gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid.

Emissievrij transport biedt een duurzame oplossing voor de problemen die traditioneel zwaar transport met zich meebrengt. Steeds meer overheden en bedrijven erkennen dat emissievrij vervoer de toekomst is. Dat is terug te zien in de wet- en regelgeving en de eisen die opdrachtgevers stellen bij het verstrekken van een opdracht.

18 nadelen van traditioneel zwaar transport

Klaar voor een flinke lijst met nadelen? Dit zijn 18 nadelen van zwaar transport met fossiele brandstoffen:

Klimaatverandering

  1. Bewustwording klimaatverandering: We weten inmiddels dat zwaar transport bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen, met name CO2. Deze uitstoot versnelt de klimaatverandering, met onder meer extreme weersomstandigheden en stijgende zeespiegels als gevolg.
  2. Verstoring van het ecosysteem: De uitstoot verstoort ecosystemen en draagt bij aan het verlies van biodiversiteit. Zowel lokaal als wereldwijd is het schadelijk voor onze natuur.

 

Doen we niks tegen klimaatverandering? Dan kan een derde van alle plantsoorten en diersoorten binnen 100 jaar uitsterven. En 280 miljoen mensen wereldwijd krijgen dan te maken met een stijgende zeespiegel in hun leefomgeving. (Bron: WWF)

 

 

Luchtvervuiling

  1. NOx-uitstoot: Stikstofoxiden uit dieselvoertuigen dragen bij aan luchtvervuiling en smogvorming, met negatieve effecten op de gezondheid van de bevolking.
  2. NMVOS-uitstoot: Niet-methaan vluchtige organische stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en dragen bij aan de vorming van ozon in de lucht.
  3. Verhoogde uitstoot van fijnstof: Fijnstof van zware voertuigen kan ernstige long- en hartproblemen veroorzaken, vooral bij kwetsbare bevolkingsgroepen zoals kinderen en ouderen.

 

Gezondheidsrisico's

  1. Gezondheidsrisico's: De luchtvervuiling veroorzaakt door transport kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder astma en andere ademhalingsziekten.
  2. Slechte volksgezondheid: De lange-termijnschade aan de volksgezondheid door luchtvervuiling is een ernstig probleem. De gevolgen? Chronische ziekten en verhoogde zorgkosten voor de samenleving.

 

Geluidsoverlast

  1. Geluidsoverlast voor de omgeving: Traditionele zware voertuigen veroorzaken aanzienlijke geluidsoverlast, wat tot ontevredenheid van de omgeving leidt. Met name in stedelijke gebieden speelt dit een steeds grotere rol.
  2. Geluidsoverlast voor medewerkers: Ook voor medewerkers is geluidsoverlast hinderlijk. Het kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen.

 

Economische impact

  1. Hogere brandstofkosten: Afhankelijkheid van fossiele brandstoffen leidt tot hogere en fluctuerende brandstofkosten die nadelig zijn voor uw winstgevendheid.
  2. Afhankelijkheid van schommelende brandstofprijzen: De onvoorspelbaarheid van brandstofprijzen kan budgetten en planningen verstoren en daarmee nadelig zijn voor de operationele efficiëntie.
  3. Hogere operationele kosten: Traditionele voertuigen vereisen vaker onderhoud, wat extra kosten met zich meebrengt en de efficiëntie verlaagt.

 

Regelgeving en toekomstbestendigheid

  1. Geen toegang tot zero-emissie zones: Zonder emissievrij vervoer kan uw bedrijf uitgesloten worden van stedelijke gebieden met zero-emissie zones, wat uw operationele reikwijdte beperkt.
  2. Risico op boetes door overtreding van emissienormen: Overtredingen van emissienormen kunnen uw bedrijf veel geld kosten.
  3. Minder kans bij aanbestedingen: Bij steeds meer aanbestedingen zijn emissie-eisen opgenomen. Zonder emissievrij transport staat u 1-0 achter en loopt u mogelijk waardevolle contracten mis.

 

Wilt u wel stappen maken richting emissievrij transport, maar geen gedoe? Durabilis Transport vervoert uw zwaar materieel en materiaal volledig emissieloos. Bel met Marco Hoepel (06 – 45 59 35 48) om te bespreken wat u nodig heeft. Wij gaan geen uitdaging uit de weg.

 

Concurrentievermogen en imago

  1. Verlies van concurrentievermogen: wie emissievrij transport niet omarmt, loopt het risico marktaandeel te verliezen aan concurrenten die wel werk maken van duurzaamheid.
  2. Slechter bedrijfsimago: Steeds meer opdrachtgevers vinden duurzaamheid belangrijk. Een groen en duurzaam imago zal het nieuwe normaal worden.
  3. Minder aantrekkelijk voor medewerkers: Niet alleen opdrachtgevers vinden duurzaamheid belangrijk, ook voor medewerkers kan het een rol spelen. Zij werken liever voor een bedrijf dat bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Hoe Durabilis Transport kan helpen bij de overstap naar emissievrij transport

Ja een mooie lijst, denkt u misschien, maar wat nu? Emissievrij vervoer is de toekomst, maar hoe maakt u hier stappen in?

Durabilis Transport biedt oplossingen voor bouwbedrijven die geheel of gedeeltelijk willen overstappen naar emissievrij transport. Met onze elektrische vrachtwagens en laadmogelijkheden verzorgen wij het emissieloos transport van zwaar materiaal en materieel. Zo nemen wij u het werk uit handen en helpt u zowel uw bedrijf als het milieu vooruit.

Neem contact op voor de mogelijkheden, of bel direct met Marco Hoepel: 06 – 45 59 35 48.